Zelfstandig studiekeuzetraject

In dit traject wordt een groot beroep gedaan op jouw zelfstandigheid. De Itsmylife-loopbaanadviseur voert gesprekken met je en geeft je adviezen en huiswerkopdrachten mee, die je zelfstandig uitvoert. Tijdens ieder opvolgend gesprek bespreken we het huiswerk en vindt verdieping plaats.

Doel: in kaart brengen van de studie die het beste aansluit bij jouw persoonlijkheid en interesses Doelgroep: HAVO- en VWO-scholier en HBO- en WO-student
Tijdsduur: vijf weken, bestaande uit vier gesprekken met de Itsmylife-loopbaanadviseur en een test

1e en 2e gesprek; oriënteren, kijken naar jezelf
Gedurende deze bijeenkomst is het belangrijk om te kijken naar jezelf. Wat vind je leuk en wat kan je goed? Deze twee aspecten zijn richtinggevend voor het studiesucces. Een opleiding kiezen die je leuk vindt, maar waar je niet goed in bent maakt uiteindelijk minder kans op succes. Hetzelfde geldt voor een opleiding waar je heel goed in bent, maar die je niet zo leuk vindt. Het is dus zaak een goede balans te vinden.

3e gesprek; verkennen
Met de (nieuw) verkregen inzichten gaan we bekijken welke beroepen of studies bij jouw interesses en competenties passen. In deze fase kun je geconfronteerd worden met beroepen of studies waarvan je niet weet dat ze bestaan. Je zult vele suggesties voorbij zien komen. Van sommige zul je enthousiast worden en andere suggesties zullen je niet of nauwelijks aanspreken. Dit gevoel houdt verband met je studiemotivatie en is dan ook belangrijk om te herkennen.

4e gesprek; verdiepen en beslissen
Na het verkennen komt misschien wel het belangrijkste deel van het studiekeuzeproces: je gaat inventariseren waar jouw ideale studie aan moet voldoen en natuurlijk ga je toetsen in welke mate de opleidingen die jou interessant lijken daaraan voldoen. Gedurende het studiekeuzeproces en de activiteiten die je daarin onderneemt wordt het steeds duidelijker welke opleiding het beste bij je past. De inspanningen worden beloond met het antwoord op jouw vraag; je ontdekt welke studie het beste bij jou past.

Vind mij op Linkedin
Blog
Vind mij op Facebook
Volg mij